LA FESTA

LES FALLES D’ALZIRA

Les Falles en honor a Sant Josep se celebren a Alzira des de l’any 1889, quan es va plantar el primer monument a la Plaça Cassasús. Recentment, s’han celebrat els 125 anys d’història des de la plantà d’aquell primer monument.

A Alzira l’evolució de la festa fallera ha sigut notable, convertint una festa tradicionalment anual en un estil de vida que ocupa els dotze mesos del calendari, podent gaudir de tot tipus d’actes fallers durant tot l’any. Les comissions durant tot l'any no cessen en organitzar esdeveniments (publicacions d'estudis històrics, actes literaris, conferències, exposicions, concursos, representacions teatrals), convertint les falles en un eix social que vincula a les persones i el barris de la nostra ciutat. Gràcies a la seua existència perduren en el nostres temps quantitat de gremis i oficis tradicionals, enriquint i promocionant a més la cultura, l'art i les tradicions locals.

Les Falles són Alzira i Alzira són les Falles. No podríem entendre la dinàmica social i festiva d’esta ciutat sense estar presents. Teatre, esport, gastronomia, música, art, exposicions, acció social i solidaritat, promoció econòmica, xicotet comerç, turisme... L’aportació de les falles a la ciutat és considerable, i ens situa en el mapa turístic per la singularitat i estima alzirenya per la festa valenciana.

La projecció de les falles s’estén no sols per la nostra Comunitat, també al món sencer captivat pel seu colorit. I és que les Falles s’han convertit en sinònim de cultura, solidaritat, economia, turisme... Fent gaudir a fallers i visitants.


HISTÒRIA

La ciutat d'Alzira compta amb un cens d'uns 45.000 habitants a més de ser la capital de la comarca de la Ribera Alta. Les seues festes més representatives són les Falles, declarades Festa d’Interés Turístic Nacional en l'any 2005, Be d’Interés Cultural en 2015, i en novembre de 2016 han sigut declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Amb un cens que ronda els 7.000 fallers, 35 comissions planten 70 monuments durant la setmana de Falles omplint els carrers de llum i color.

El monument o falla és una construcció de cartró pedra o similar que es planta al carrer el dia 16 de març i es crema la nit del 19, Nit de Sant Josep. L'origen de les falles prové de l’antiga costum de cremar els trastos vells que es generaven durant l’hivern i es treien al carrer, per a cremar-los. Esta tradició donava pas a la primavera, simbolisme de deixar enrere el fred, tot el mal que ens ha marcat a l’hivern i donar pas a un temps més càlid i alegre. Sant Josep es el patró de la nostra festa, perquè era el gremi dels fusters aquell que més brutícia acumulava i en honor al seu patró cremaven les despeses.

LA SETMANA FALLERA

La tradició de traure els trastos vells al carrer s’ha convertit, amb el pas del temps, en la creació de bellíssims monuments i escultures al·legòriques per a fer crítica i sàtira sobre la situació política i social del moment. La setmana gran de les festes, la setmana de Falles, del 16 al 19 març, és el moment en el qual culmina l’esforç d’un any de treball i on finalment podem vore lluir als carrers d’Alzira els monuments fallers. Són molts els elements que conformen la festa:


EL MONUMENT

Durant la setmana de falles, cada comissió planta una falla gran i una altra infantil, més xicoteta. La falla tradicional té una figura central i diverses escenes envoltant-la, composades per ninots. En general, representen crítiques amb escenes satíriques sobre temes d'actualitat. És habitual vore polítics i personatges famosos i molt sovint, humor picant.

LA PÓLVORA

Els coets ens inciten a eixir al carrer per a contemplar els monuments i les acolorides desfilades que fan les comissions, acompanyades per les bandes de música, que inciten a seguir el seu ritme. Cada dia, a les huit del matí, té lloc la 'despertà', i els fallers de la ciutat de totes les edats ixen al carrer per a tirar coets, despertar a la seua fallera major i desdejunar junts el tradicional xocolate amb bunyols. El so continu, per tot arreu, culmina al migdia amb l'ensordidora ‘mascletà’. La pirotècnia pren diverses formes en les festes falleres: castells de focs artificials, ‘mascletaes’ o la ‘cremà’ de la falla.

LA MÚSICA

Durant la setmana fallera centenars de músics posen el toc musical. No podríem entendre la festa sense els passodobles, fent disfrutar a majors i menuts amb música valenciana. Totes les cercaviles van acompanyades de la música, pel matí i durant tots i cadascun dels actes. A més, de la música de les bandes, a la nit també hi ha festes a cada casal i als barris.

LA GASTRONOMIA

No hi res més típic a Falles que els dinars i sopars al casal de cada comissió, mentre es disfruten els nostres plats típics, com l’arròs al forn o la paella, i s'assaborixen les delicioses postres que ens fan prendre força per a continuar amb la festa.

ELS ACTES

Cada matí, té lloc la 'despertà' per a les falleres majors de cada comissió i posteriorment, la cercavila pels carrers del barri amb la música de les xarangues visitant casals d'altres comissions. El dia 16 amb la 'plantà', tots els ninots cobren vida i omplin Alzira de color i sàtira. El dia 17, amb el 'Lliurament de premis’, es veu recompensat el treball dels artistes fallers i de les comissions. El dia 18, les comissions falleres fan l'Ofrena de Flors a la Mare de Déu del Lluch, patrona d'Alzira, que és un acte molt emotiu i especial per a tots els alzirenys. Finalment, el 19 de març, dia de Sant Josep, és la fi de festa: el dia de la ‘cremà’, Alzira sencera es torna flames. És quan els monuments han quedat reduïts a cendres, quan comença l'exercici faller del següent any.

LES COMISSIONS, FALLERES I FALLERS

Són la part més fonamental de la festa, dediquen el seu treball a donar-li continuïtat. Amb el seu esforç i dedicació fan gaudir a milers de visitants de la ciutat d’Alzira que disfruten d’aquesta festa.

LA INDUMENTÀRIA

Part fonamental de la festa, vistosa i acolorida, els carrers d’Alzira s’omplin de milers de fallers que vestits amb la indumentària regional valenciana desfilen lluint les seues millors gales.