L'Alquenència
CONTACTE

c/ Frances Oliver Batlle, n16
fallalalquenencia@gmail.com

REPRESENTANTS
PRESIDENT

Salvador Escolà Calvo

FALLERA MAJOR

Regina Fita Morales

PRESIDENT INFANTIL

Rubén Rodríguez Sáez

FALLERA MAJOR INFANTIL

Aitana Zazo Calafat

FALLA GRAN
Notícies fresques Maria teresa Melia
FALLA INFANTIL
Amics de Bressol Maria Teresa Melia

DIRECTIVA

DESCARREGAR
INTRODUCCIÓ HISTÒRICA
NOSTRA HISTÒRIA

La Falla l'Alquenència naix l'any 1981, per la inquietud i l'esperit faller dels veïns d'un barri que a l'adonar-se'n de la manca de festes als seus carrers, decidixen anar casa per casa informant de la seua idea de formar una falla. Desde l'any 81 fins ara ja han passat 32 anys de vivències, anècdotes i records fallers a la nostra comissió, i anem a intentar resumir tot este temps en unes línies que anem a nomenar, La Nostra Història.

Tot comença en una primera reunió al bar Montecarlo, on ja començen a debatre's idees tals com la possibilitat de formar una comissió, o la de triar el seu nom, passant a votació el del barri o el del carrer. Guanya per votació el del barri l'Alquenència contra Jesús Àlvarez i adjacents.

Una semana més tard es torna a fer un altra reunió, on es distribuïxen els càrrecs entre els que s'han compromés a ser fallers. Aquesta reunió és al bar la Creïlla, i d'allí ja ix formada la comissió.

Aleshores comença la feina de loteries, contractar artista faller, banda de música i tot allò que mou la maquinària d'una falla.

Aquest primer any és elegit president Segismund García Pérez, i com a infantil, Antoni Ibañez Roca. Després de varies propostes i dissenys s'aprova el esbós de l'estandart de la comissió gran, guanyant per votació el de les dues barraques valencianes, amb el pomell de taronjes i la mitja lluna, tot sobre fons roig.

Les nostres falleres majors d'aquest exercici son Maria Josep Rovira Aguila, i Manoli Martí Romero com a infantil. La presentació i imposició de bandes es fa a la "La Parrilla", fent una obreta de teatre, seguit del sopar i ball de discoteca.                        

 El segon exercici comença amb més il·lusió que l'anterior. Es crea el nostre primer llibret de falla i apareix la figura dels Padrins que, durant 17 anys ens han acompanyat, sent aquests: Lolita Marrades Gómez i Luis González Mira.

Tot va sobre rodes, ja tenim el monument fet i emmagatzemat a un baix, quan ens sorprén "La Pantanada". No podem plantar perquè la falla està massa banyada. L'exercici s'acaba amb una xicoteta festa el dia de San Josep.

Any 1986, es crea l'estandart infantil i s'imposa la primer insígnia de la comissió sent aquesta d'argent, a la FM Anabel Juárez.

Any 1987, un altre any de mala sort per a la nostra ciutat ens impedix traure els nostres monuments al carrer: la riuada del 4 de novembre. Només es planta una falla gran i una infantil per a les 35 comissions d'Alzira, i a la cremà del dia de Sant Josep acudixen en representació, les Falleres Majors i Presidents de cadascuna d'elles.

Arriba l'any 1991 i amb ell el nostre 10º aniversari, celebrat a la Sala Rex de Guadassuar. Comptem amb Regina Fita Morales com a FM, i Rafael Fita Santamaria com a President. En infantils, Raquel Pérez Parra con a FMI, i Antonio Rodriguez Iborra com a President Infantil. El lema del monument gran es "L'abundància de València", i el infantil "El gat va de cap", ambdues de l'artista Guti.

I per fi a l'any 1994 guanyem el nostre primer premi al monument infantil, sent aquest el 2º premi de tercera secció. També tenim altra novetat i és, que participem per primera vegada al concurs de teatre organitzat per JLF, seguent nominats per l'escenari.

El 1995, es plenament satisfactori per a la nostra comissió. El monument gran guanya el 1º premi de tercera secció, amb el lema "Remeis", a més del premi al millor ninot de la seua secció. Les dues novetats més destacables d'aquest any van ser, la realització per el faller Juan Eduardo Trull d'una maqueta a escala del monument per a invidents, i la menció al llibret de falla d'Alzira pel Brai·li. Aquest llibret obté el 7º premi en la Consellería.

Al 1996, cal destacar la compra del nostre cau, inagurant-se el 15 de febrer del mateix any. Els anys següents son complets pels premis rebuts tant a monument com a Llibret, Cavalcada de Reis, Ralli humorístic, Postals nadalenques i Jocs esportius.

L'any 1999 ens dona l'oportunitat de trobar els nostres monuments en segona secció, rebent el 1º premi per a l'infantil i el 2º per a la gran.

Ara un bot en els anys ens acosta al 2006, any que cal destacar i nomenar per la celebració del nostre 25 aniversari. Comptem amb Ana María Tortosa Saez com a FM, i Ferràn Salido Montalvà com a president. En infantils, Carolina Lázaro Tortosa com a FMI i Ferràn Salido Conejero com a president infantil. El lema del monument gran és "Grans magatzems", dels artistes Carlos i Sergio Escribano. I de l'infantil, "Llepolies", d'Arturo Benavent Pérez.

Els anys següents continuem participant en concursos fallers com el concurs de Teatre, on Ximo Ripoll, faller de la nostra comissió guanya el 1º premi al millor actor secundari del concurs de teatre on actuem amb l'obra inèdita, "El que faltava pa'l duro".

I nomenant els esdeveniments més importants que al llarg dels anys ha tingut la nostra comissió, arribem al 2013. Des dels seus inicis fins ara, molta gent ha passat per la nostra falla: gent nova s'apuntat i d'altres s'han esborrat, passant, és clar, per la gent que ens acompanya des dels primers anys. Gent a la que hem d'agrair el seu suport i la seua col·laboració any rere any, i que ens agradaria citar junt a un fum d'esdeveniments més però, necessitariem un llibre per a nosaltres sols. El que sí que podem dir ben alt i clar és, que l'Alquenència es una falla que destaca pel sentit de la responsabilitat i la seua valenciania, per l'acollida dels nous membres d'aquesta gran família, per l'ambient sa i agradable del que podem gaudir, i per l'ajuda, treball i comprensió de cadascun dels fallers que formen la nostra comissió.

Com hem nomenat abans, ens trobem al 2013, any actual que en breu passarà a formar part d'aquesta la nostra història. I ja sabem una de les raons per la que ho farà: per primera vegada  l'Alquenència està regida per 4 dones, dos Presidentes i dos Falleres Majors per decisió del centenar de fallers que formen la nostra comissió. Elles son Laura Carbonell López com a FM i Marta Giner Alcázar com a FMI. I d'altra banda, Elena Espí com a Presidenta i Jasmina Prats com a Infantil.

Ben segurs estem, que anem a continuar fent història durant molt de temps.